Lathund för agility

Tänkte göra en liten lathund för er som kanske undrar vad alla svåra ord i det tidigare inlägget betyder och hur en agilitytävling fungerar ;)  

Kontaktfält - De färgade fälten vid början och slutet på balanshindrerna som hunden måste sätta minst en tass på för att inte få 5 fel.  

Diskvalifikation - Vid diskvalifikation utesluts ekipaget och varken tid eller fel registreras. Att förare och hund blir "diskade" ute på tävling är det vanligaste resultatet. Ca 50% eller mer utav de deltagande ekipagen brukar diskvalifieras eftersom att det är så lätt gjort, de flesta är för att hunden tar fel hinder eller tar ett hinder ifrån fel håll. Lite ovanligare diskvalifikationer är när man startar innan domaren har blåst eller om man glömt ta av koppel eller halsband på hunden. Ironiskt nog, delas diskborstar ut till de som blivit diskade på vissa tävlingar :P 

Hinderfel
- Fel som föraren eller hunden begått ute på banan och som straffas med 5 fel för varje misstag. Ett vanligt missförstånd är att många tror att 5 fel innebär att föraren och hunden begått 5 separata fel, så är det inte, med 5 fel i resultatlistan har endast ett misstag begåtts ute på banan. Exempel på misstag som kan straffas med 5 fel är att hunden river eller springer förbi ett hinder, att föraren vidrör hunden eller något hinder ute på banan, att hunden inte trampar på balanshindrernas kontaktfält eller att hunden springer under ett hinder.

Tidsfel & Referenstid (Idelatid) - Referenstid är en tid som hunden måste komma i mål innan för att inte få tidsfel. Om referenstiden är 42 sek och hunden kommer i mål på tiden 43,67 sek, då får ekipaget 1,67 tidsfel eftersom att det var med så många sekunder som referenstiden överskreds med. En hund kan alltså genomföra en bana tillsammans med föraren utan att ha gjort några hinderfel men hunden kan få tidsfel istället.

Storleksklasser - Det finns 3 olika storleksklasser i agility, Small, Medium och Large. Dessa klasser tävlar inte mot varandra förutom vid speciella cuper eller liknande. Small: Hundar som är max 34,99 cm i mankhöjd Medium: Hundar som är mellan 35 cm och 42,99 cm i mankhöjd. Large: Hundar som är minst 43 cm i mankhöjd.

Banklasser - Det finns två olika banklasser i agility, agilityklass och hoppklass. Det som skiljer dessa två banklasser åt är vilka hinder som ingår och vilken referenstid som sätts. I agilityklassen finns alla olika hinder med medan i hoppklassen finns inte balanshindrerna med, dvs. Gungbrädan, Balansbommen, A-hindret och (Bordet, ett godkänt agilityhinder men som sällan finns med på tävlingar idag då det anses dämpa hundens fart, vilket då är helt emot agilityns grundtanke "fart och fläkt"). Hoppklassen missförstås ofta som en bana med enbart hopphinder, men det finns både hopphinder, långhopp, runda och platta tunnlar, slalom och däck. Referenstiderna i agilityklasserna brukar dessutom alltid vara lite längre än i hoppklasserna eftersom att balanshindrerna tar lite längre tid att genomföra.  

Svårighetsklasser - Det finns tre olika svårighetsklasser i agility, Klass 1, 2 och 3. Klass 1 är den lättaste, Klass 2 är lite svårare och Klass 3 är den högsta och svåraste klassen. Man börjar alltså tävla i klass 1 och om man lyckas få 3 "pinnar" i samma klass blir man uppflyttad till en högre klass. Det är inte ovanligt att ett ekipage har 4 pinnar men ändå inte blivit uppflyttade till nästa klass, detta för att ekipaget har 2 pinnar i agilityklassen och 2 pinnar i hoppklassen, man måste alltså ha 3 pinnar i samma klass för att få uppflyttas. Dessutom kan hunden befinna sig i olika svårighetsklasser samtidigt. Om vi återgår till exempelt ovan då hunden har 2 pinnar i agilityklassen och 2 pinnar i hoppklassen, lyckas då ekipaget vinna en till pinne i agilityklassen flyttas de upp till nästa klass eftersom att de nu har 3 pinnar i samma klass. Men ekipaget blir inte uppflyttade i hoppklassen eftersom att de behöver en till pinne i den klassen för detta. I den högre klassen gäller sedan samma sak, 3 pinnar till i samma klass och de är uppflyttade till nästa klass igen.  

Pinne - Pinne är ett uttryck för de uppflyttningsmeriter de flesta som tävlar vill vinna. En pinne är helt enkelt en symbol för hur långt man kommit innan man förhoppningsvis blir uppflyttad till nästa klass. Pinnarna man erövrar fylls i i hundens tävlingsbok och skrivs på av tävlingsledare eller domare. 3 pinnar i samma klass gör att man blir uppflyttad till en svårare klass. För att få en pinne behöver man vara felfri, inga tids- eller hinderfel, och vara placerad bland de 15 % bästa i klassen. Med 100 deltagande ekipage i samma klass delas då 15 pinnar ut för att enkelt förklara vilka som får pinnar, men då gäller det ju som sagt att inte ha några fel heller. Om man lyckas ta sig till den högsta klassen samlar man istället SM-pinnar och vid ett visst antal SM-pinnar under en viss tid är man kvalificerad för att deltaga i SM. 

Hoppas att jag förhoppnings klargjorde något för någon där ute ;) Bara att fråga annars! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0